Imke van der Spoel

Van geheugen naar vergeten


"Vergeten is als een briesje dat langzaam herinneringen weg doet waaien, terwijl nieuwe ervaringen hun plaats innemen."





Neurowetenschap en kunst hebben een fascinerende relatie. Onderzoek op het gebied van neurowetenschap heeft inzichten geboden in hoe onze hersenen kunst waarnemen, waarderen en ervaren. Tegelijkertijd heeft kunst als medium bijgedragen aan het verkennen en communiceren van complexe concepten binnen de neurowetenschap.

Het is een wonder dat we zoveel kunnen onthouden, dankzij ons brein. Tegelijk is het indrukwekkend hoeveel we wel niet vergeten.









Voor mijn eindproject heb ik me beziggehouden met ons vermogen om te vergeten. Wie zijn we? Waarom kunnen we dingen onthouden? En waarom vergeten we dingen? Dat zijn de vragen die ik mij de afgelopen tijd heb gesteld. Deze vragen komen voort uit mijn eigen interesse. Deze vragen worden bovendien buiten de wetenschap niet vaak gesteld. Het is simpelweg een gegeven waar in de kunstwereld niemand onderzoek naar doet.






Voor mijn onderzoek probeer ik zoveel mogelijk naar verschillende mentale eigenschappen te kijken van een fictief individu. Iedereen is anders en dat is leuk. Elk onderzoek is dus verschillend. Soms is mijn onderzoek belangrijker dan mijn eindresultaat. Ik leer mijn fictieve individu mentaal goed kennen. Zo verken ik de neurowetenschap via de kunstwereld, of andersom.










Imke van der Spoel
@imkevanderspoel




‹ back to the graduates