Lieke Koen

Het tactiele medicijn

Onze fysieke omgeving heeft een sterke invloed op onze gemoedstoestand. De (anonieme) ontwerper van een ruimte kan daarmee een grote invloed uitoefenen. Dat geeft ontwerpers ook de mogelijkheid om bij te dragen aan het verbeteren van onze mentale gezondheid.


Overprikkeling is een steeds groter probleem aan het worden. Gemotiveerd door mijn persoonlijke ervaring met overprikkeling en die van mensen om mij heen, is ‘Het tactiele medicijn’ een project waarmee ik wil reageren op de grote toename van prikkels die mensen dagelijks moeten verwerken.


Er zijn verschillende ruimtelijke elementen die we hiervoor kunnen inzetten. Een ruimtelijk element dat door modernisering en digitalisering op de achtergrond is geraakt is tactiliteit. En dat terwijl in de natuur aanraakbaarheid voor mensen juist de basis is om tot rust te komen, en ervoor zorgt dat we gelukshormonen aanmaken.
‘Het tactiele medicijn’ bestaat uit drie afwerkingen die zijn afgeleid van strand, gras en bos. Naar aanleiding van de uitkomst van mijn onderzoek hebben deze afwerkingen een natuurlijk karakter, maar dan in een bewerkte en verfijnde vorm.

De afwerkingen zijn toegepast in een installatie die het nut van tactiliteit bij overprikkeling onder de aandacht brengt. Het doel is om mensen het effect van de afwerkingen te laten ervaren, en een hulpmiddel te bieden dat direct toepasbaar is in elk interieur.Met het ‘tactiele medicijn’ doe ik een voorstel voor een samenwerking met Ikea. De afwerkingen zijn toepasbaar op klassieke Ikea ontwerpen, om zo het hulpmiddel voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken.

‘Het tactiele medicijn’ is mijn manier om als ontwerper mensen positief te beïnvloeden en bij te dragen aan het verbeteren van het dagelijks leven.

liekekoen@gmail.com
@lieke_koen


‹ back to the graduates