Paula van der Maas


Van waardeloos naar waardevol


Ik ben enorm gefascineerd door hoe makkelijk mensen spullen wegdoen. Dat ze zich er niet bewust van zijn dat iets dat wordt afgedankt een heel nieuw product kan worden, alleen door er een klein beetje aandacht eraan te besteden. Hergebruik krijgt een extra betekenis door de geschiedenis die bij het voorwerp hoort.Niet alleen mensen vertellen verhalen. Meubels en producten doen dat ook. De geschiedenis maakt het product interessanter, het geeft het een meerwaarde. De verhalen die ik te horen kreeg van de eigenaren gaven betekenis aan een tijd of een persoon, vormden een tekst, of een herinnering aan muziek. Het product gaat hierdoor meer leven, de nieuwe eigenaar ontvangt er een verhaal bij.

Daarnaast heb ik gekeken hoe sommige producten een upgrade door middel van een nieuwe kleur, bekleding, toevoeging van een voorwerp of materiaal kunnen krijgen. En ik kijk of het verhaal op
het product geplaatst kan worden, en met welke techniek. Hiervoor heb ik een handboek gemaakt, een soort stappenplan. Zo kan je zien bij welk product welke stappen gezet worden. Hier zie je een aantal voorbeelden van hoe een bestaand verhaal een nieuw object betekenis geeft.

Paula van der Maas
@Paulavdmaas


‹ back to the graduates