Ruchama Huijser


Bezinning

Hoe kan ik een plek voor bezinning ontwerpen die past in de huidige maatschappij? En wat is bezinning eigenlijk?

 


Voor mij betekent bezinning dat je de tijd neemt om stil te staan en na te denken over wat er werkelijk toe doet in het leven. Het is een proces van reflectie en bewustwording, waarbij je in verbinding komt met jezelf, de wereld om je heen en eventueel iets dat groter is dan jezelf.



Steeds meer mensen zijn op zoek naar zingeving en rust, te midden van alle drukte van het dagelijks leven. Daarom heb ik een bezinningsruimte ontworpen, waarbij het gevoel van de mensen die er komen centraal staat. De ruimte is niet gebonden aan een specifieke religie, maar staat juist open voor iedereen. Het is belangrijk dat mensen zich welkom voelen.




Een ronde schelp leidt je via een gang richting de kern. De tussenruimtes van de wanden geven een uniek lichtspel over de muren. Licht is het belangrijkste element in mijn ontwerp. Licht is beschikbaar voor iedereen, het verbindt mensen en helpt ons focussen op iets hogers. Daarom heb ik ervoor gekozen het op meerdere manieren terug te laten komen in de ruimte.





De plek moet voor iedereen toegankelijk zijn en daarom heb ik gekozen voor een locatie in het Euromastpark in Rotterdam. Deze locatie is dichtbij het centrum maar ver weg van de drukte. Dat maakt deze plek de ideale locatie voor bezinning. Het paviljoen is gemaakt van beton. Materiaal dat niet afleidt van de essentie. Het paviljoen is volledig geïntegreerd in de natuur en biedt daarom een gevoel van rust en veiligheid.



“Hetzelfde zien, maar het zo zien, zoals nog niemand het zag”.

- J.A. Deelder






Ruchama Huijser
ruchama.rh@gmail.com





‹ back to the graduates