Sandro Lok
Van Lood naar Pixel
“Het is gewoon een lettertype,” hoor ik mensen weleens zeggen. Maar voor mij is geen enkele letter zomaar. Achter elk lettertype schuilt een wereld van keuzes, geschiedenis, techniek en gevoel. Tijdens mijn opleiding ontwikkelde ik een diepe fascinatie voor de kracht van typografie. Voor mijn eindexamenproject besloot ik typografie te benaderen als kunstvorm. Door grafische vormgeving niet alleen te zien als functioneel communicatiemiddel, maar ook als experimenteel, expressief en verhalend medium.
Ik stelde mezelf de vraag: Hoe kan typografie als kunstvorm via experimenten met traditionele ambachten en moderne technologie relevant en uitdagend blijven in een steeds veranderende toekomst?


Mijn zoektocht bracht me van het zetten van tekst met loden letters naar het creëren van pixelachtige lettervormen. De uitkomsten van mijn experimenten met ambachtelijke methodes paste ik vervolgens toe voor serieuze ontwerpkeuzes. Ik onderzocht hoe leesbaarheid, vorm en betekenis zich ontwikkelen in de digitale en fysieke wereld. Door te experimenteren met LEGO onderzocht ik hoe ver ik een letter kan vervormen zonder dat hij zijn leesbaarheid verliest. Ik was benieuwd wanneer iets nog als een letter wordt herkend, en wanneer het alleen nog vorm is.

De resultaten van mijn experimenten breng ik samen in een boek en toon ik in een installatie. Het boek is geen handleiding, maar een uitnodiging om te kijken, opnieuw te lezen en te verwonderen. Niet alles is direct leesbaar. Maar is dat erg? Wat gebeurt er als vorm belangrijker wordt dan betekenis? Zien we in de toekomst nieuwe vormen van communicatie in leestekens? Misschien laat typografie zich in de toekomst niet meer vangen in regels, maar juist in experiment. In mijn installatie staan de blokken symbool voor lege verpakkingen: dragers van communicatie. Door ermee te spelen veranderen de vormen, en daarmee ook wat ze betekenen. Zo blijft het spel en het experiment oneindig doorgaan."

Sandro Lok
Email: sandrolok17@gmail.com
Persoonlijk: @sanndroooo
Werk: @digitalsandro
‹ back to the graduates