Sophia Zobel


Woekeren
(overgrown)

Hoe is het mogelijk dat het hedendaagse beeld van vrouwen nog altijd niet geëmancipeerd is? En welke rol speelt de demonisering van vrouwen door de christelijke kerk en de herschrijving van sprookjes door de gebroeders Grimm hierbij? Deze vraag is de grondslag geweest voor mijn collectie.

Vanuit mijn eigen behoefte aan opnieuw wortelen in Nederland (na 7 jaar elders gewerkt te hebben), probeer ik materialen en tradities om mij heen te bestuderen en eigen te maken. De onderwerpen in mijn werk zijn dan ook heel persoonlijk. Ze zijn maatschappijkritisch en feministisch en draaien om deze bodem; zowel in vergankelijkheid als in groei zie ik paralellen met zowel de maatschappelijke als (mijn) individuele ontwikkeling. Radicaal geworteld zijn betekent voor mij begrijpen waar ik vandaan kom, welk deel socialisatie is en welk deel veranderd kan worden.

Zo eindigde ik met het gevoel van het willen doorbreken van diepgewortelde patronen en ideeën. Ouderwetse ideeën over de passieve, afhankelijke vrouw waar wij nog steeds mee worden omgeven door de gekerstende sprookjes; eeuwenoude verhalen waar in de 19e eeuw actief elke vorm van zelfbeschikking van vrouwen uit werd gehaald.

Door door de Kerk toegeëigende elementen uit sprookjes als Doornroosje, Sneeuwwitje, Rapunzel en Roodkapje terug te vorderen in het vrouwelijke idioom, en zo in mijn collectie, probeer ik sieraden te maken die op hun eigen manier keuzevrijheid en autonomie symboliseren. Sieraden die ons doen herinneren aan de macht in onszelf en het vermogen om verandering in ons leven aan te brengen en zo alsnog mijn voeten dieper in de grond te krijgen.

Sophia Zobel 

sophiacharlottezobel@gmail.com
@sophias_sphragis

‹ back to the graduates