Sophie van Helvoort


Wie of wat is het zwarte schaap in Nederland? 

Ik begon mijn onderzoek naar aanleiding van de uitdrukking ‘het zwarte schaap’. Ik richtte me daarbij vooral op sociale uitsluiting. Ik kwam erachter dat bijna iedereen zich hier wel eens kwetsbaar over heeft gevoeld. De silhouetten en de kledingstukken uit mijn afstudeercollectie zijn ontworpen naar aanleiding van de ervaringen die ik hierover heb verzameld.
Wol is een duurzaam product met veel krachtige eigenschappen. Maar wol wordt meestal vervangen door synthetische vezels. Simpelweg omdat het produceren van synthetische vezels goedkoper is dan het schoonmaken van wol.Nederland telt ruim 800.000 schapen waarvan de wol compleet waardeloos is. De wol van het zwarte schaap in het bijzonder; de veehouder moet zelfs betalen om van de zwarte wol af te komen. Zwarte wol kan niet worden gekleurd en pure zwarte wol wordt niet gebruikt in de industrie.

Mijn hele collectie is gemaakt van 100% zwarte wol, die ik gekregen heb van boer Arie uit Heeze. Met deze wol heb ik garen gesponnen, stoffen gevilt en geëxperimenteerd met stoffen maken. Voor mij zijn duurzaamheid en bewustzijn creëren met mijn ontwerpen heel erg belangrijk. Ik heb een passie voor ambacht en wil dit graag overbrengen aan mijn publiek.

Het ‘Zwarte Schaap’ is een collectie waar het iedereen zich toe kan verhouden. Alle outcasts maken samen een unieke collectie.

Sophie van Helvoort
@357_sophiehelvoort‹ back to the graduates