Maijke
TreffersTogetherness


Door jonge en oude mensen samen te laten wonen in een verzorgingstehuis, worden twee problemen tegelijkertijd aangepakt. De eenzaamheid onder ouderen en het woningtekort onder studenten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ouderen contact met jongeren fijn vinden, omdat het ze zowel doet denken aan hun jeugd als zorgt voor aansluiting bij moderne ontwikkelingen. Tegelijk kunnen jongeren weer veel leren van ouderen.


Ik heb een gezamenlijke ruimte ontworpen waar jong en oud kunnen samenkomen. Door de behoeftes van deze twee doelgroepen te onderzoeken, is er een passend ontwerp ontstaan. In dit ontwerp staat de verbinding tussen deze twee doelgroepen centraal.


De gebruikte vormen en materialen zijn geïnspireerd op de natuur en onze omgeving. Voor zowel jong als oud werkt dit stimulerend en vertrouwd. De ruimte is voorzien van voornamelijk zitplekken die voor verschillende functies kunnen worden gebruikt. Zo zijn er mogelijkheden om te lezen, studeren, kletsen en koffiedrinken en is de ruimte rolstoeltoegankelijk. Daarnaast zijn er opbergmogelijkheden en oplaadpunten in de zitmeubels verwerkt.
De binnentuin beschikt over een multifunctionele koffietruck waar tegelijkertijd ook tijdschriften, kussentjes en klapstoelen geleend kunnen worden.


Door de groepen samen te brengen met studeren, activiteiten als alleen een kopje koffiedrinken of een praatje maken, ontstaat een win-win situatie. Zo kunnen studenten iets bijdragen in ruil voor woonruimte en wordt het sociale leven van eenzame ouderen verrijkt.
Contact
Naam: Maijke Treffers
Email: maijketreffers@hotmail.com
Instagram: @maijke.interieur