Shiara
DoelwijtWhen waste wasn’t

Ontdaan van mijn belang en waarden. Ooit hield je me zo innig vast. Alsof ik breekbaar was en het meest waardevolle wat je had…


Op dit moment is ons afval een verre onbekende, waarvan we de waarde en bruikbaarheid niet kennen. We zijn van ons afval vervreemd geraakt, waardoor we steeds meer weggooien. Het is daarom belangrijk dat we opnieuw kennis gaan maken met ons afval en er echt met aandacht naar gaan kijken. Als ontwer

per heb ik mij dan ook tot doel gesteld een nieuwe ontmoeting met afval vorm te geven. Ik heb me gericht op de ontmoeting met de afvalstroom: food waste. 
Om inzicht te geven in de bruikbaarheid en materialiteit van food waste, heb ik er nieuwe materialen mee ontwikkeld. Deze materialen zijn ontzettend sterk, compact en licht. Ze vertegenwoordigen ‘nieuw leven’ en staan symbool voor de geboorte van food waste als bruikbare materie met betekenis. Vervolgens zijn de materialen verwerkt tot wearables, zodat we weer vertrouwd kunnen raken met ons afval. Deze wearables belichamen de schoonheid, kwaliteiten en potentie van food waste.

When Waste Wasn’t suggereert een tijd waarin we niet meer spreken over ‘afval’ als iets wat geen waarde of functie heeft, maar het juist gaan zien als waardevolle, bruikbare materie met betekenis. .

Contact

Naam: Shiara Doelwijt
E-mail: shiarasisi@gmail.com
Instagram: @shiaratamara