Timo
van Veldhoven


CORQ
CORQ


Via het brede probleem van afvalscheiding en voedselverspilling ben ik aan het ontwerpen gegaan. Hierin heb ik ervoor gezorgd dat nieuwe mogelijkheden voor het langer houdbaar maken van fruit via verpakkingsontwerp gepaard gaat.

Het overkomt ons allemaal wel eens. Je kijkt in de fruitmand en je vindt een bruine banaan, een zachte kiwi en beschimmelde aardbeien. Sommige groenten en fruit kunnen we minder lang bewaren dan andere. Maar door ze op de correcte manier te bewaren, kunnen we er wel langer van genieten.

Fruit stoot het gas ethyleen af. Als verschillend fruit bij elkaar ligt wordt het ethyleengas richting elk stuk fruit afgestoten en verloopt het rijpingsproces sneller. Door gebruik te maken van de combinatie kurk met ethyleen absorberende zakjes zorgt CORQ ervoor dat fruit langer houdbaar blijft. Het materiaal kurk en de ethyleen absorberende zakjes vangen het gas op, waardoor het gas niet kan worden doorgegeven en de rijping wordt uitgesteld.

Vormentaal is essentieel binnen mijn concept. Door in mijn verpakkingsontwerp gebruik te maken van rondingen kan ik een gelaagdheid creëren die de interactie met de consument aan gaat. De rondingen kunnen op elkaar worden gestapeld als een fruitschaal, die je op verschillende manieren vorm kan geven. Daarnaast zorgt het gebruik van kleur in de verpakking voor de herkenbaarheid van het product. Het speelse effect van een fruitmand bouwen in combinatie met het heerlijke fruit zorgt voor een lach op je gezicht.

Ik geef consumenten de mogelijkheid om het milieu te verbeteren. Het afremmen van het rijpingsproces zorgt voor minder gft afval. Minder afval betekent minder uitstoot van vuilverbrandingsinstallaties en zo houden we samen de wereld schoner.