Uedia
Ballijn


A seat at memory lane


Wat
Mijn collectie gaat over herinneringen en richt zich met name op hoe wij gebeurtenissen in ons hoofd vastleggen en verbeelden. Het idee is voortgekomen uit een aantal gedachten die me de afgelopen periode hebben beziggehouden: waarom kan ik me een heleboel ervaringen uit mijn jeugd niet goed herinneren zonder hulp van foto’s en video’s? Waar blijven herinneringen? Wat zijn herinneringen precies? Ik besloot herinneringen mijn focuspunt te maken en op onderzoek uit te gaan.

Waarom
Sommige momenten zou je op pauze willen zetten of opnieuw willen afspelen en herinneringen kunnen ons dat gevoel geven. Met mijn collectie wil ik ervoor zorgen dat herinneringen worden opgewekt en daarmee zowel mooie als minder mooie momenten in ons leven voor even opnieuw ervaren kunnen worden. Door terug te blikken en weer op te roepen, zorgen herinneringen ervoor dat wij in een soort spiegel kunnen kijken en op onszelf en de wereld kunnen reflecteren.

Hoe
Ik gebruikte de bestaande middelen die ik tot mijn beschikking had en zette deze naar mijn eigen hand door te kijken naar wat er al bestaat en hier vervolgens mijn eigen weg in te zoeken. Door veel te experimenteren en digitaal met analoog te combineren ontwikkelde ik nieuwe manieren en inzichten. Inzichten die hopelijk doorschemeren in mijn collectie.

Ik beschouw herinneringen nu als levende wezens, wezens die weer kunnen ademhalen zodra ze opgeroepen worden. Levende wezens, die voortleven in het brein. Fysiek niet aan te raken, mentaal wel.