Vera
van Oort


YuveliniyaGeïnspireerd door de antieke, prachtige en overdadige juwelen van het Russische hof ben ik begonnen aan mijn eindproject.

Mijn idee is om deze bijzondere sieraden te transformeren naar hedendaagse pronkstukken. Als inspiratiebron heb ik twee Russische juwelen gekozen. Bij het eerste juweel transformeer ik de stijl en bij het tweede sieraad de vorm.

Aan allebei de manieren heb ik woorden verbonden waar ik mij aan vast heb gehouden tijdens het proces. Deze woorden zijn: Floraal, sierlijk, extravagant, kleurrijk, decoratief, beweging en schittering.

Ik vind het fascinerend dat deze sieraden die van generatie op generatie werden doorgegeven met het modebeeld mee transformeerden. Om dit terug te laten komen in mijn collectie heb ik een modulair systeem bedacht. De onderdelen zijn verwisselbaar zodat er steeds nieuwe sieraden ontstaan.

De oude technieken van emailleren, ajourzagen en was modelleren om deze vervolgens te laten gieten heb ik allemaal toegepast in mijn proces. felgekleurde emaille is op een abstracte manier aangebracht, wat een verassend en vernieuwend effect heeft.